Informatie bij medicijngebruik

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen? Op deze pagina geven we uitleg over een aantal onderwerpen waar we regelmatig vragen over krijgen van patiënten. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik herhaalmedicatie aanvragen? Wat kan ik doen als ik last denk te hebben van bijwerkingen door een medicijn dat ik gebruik? Ik ga op reis, hoe moet het met mijn medicatie? Mocht u op deze pagina geen antwoord vinden op uw vraag, dan bent u uiteraard ook welkom om deze te stellen aan de praktijkassistente of huisarts. Bijvoorbeeld telefonisch of via het online patiëntenportaal.

Herhaalrecepten

Gebruikt u regelmatig dezelfde medicijnen en wilt u graag nieuwe voorraad ontvangen? Dit noemen we een herhaalrecept. Wij bieden u verschillende manieren waarmee u makkelijk en snel herhaalrecepten kunt aanvragen: telefonisch, via uw online patiëntenportaal of via uw apotheek. Meer hierover leest u op de pagina ‘Herhaalrecepten’.

Last van bijwerkingen?

Medicijnen hebben effect op uw lichaam: vaak is dit een positief effect en helpen medicijnen om uw  gezondheidsklachten te voorkomen of verminderen. Maar een medicijn kan ook op andere plekken in het lichaam bijwerkingen veroorzaken. We bedoelen daarmee een reactie of klacht door de medicatie die niet gewenst is. 

Van de apotheek krijgt u bij een medicijn altijd een bijsluiter. Daarin kunt u precies lezen welke bijwerkingen bij dit medicijn kunnen optreden. Meestal staat er ook bij of een bepaalde bijwerking gevaarlijk is, hoe lang deze bijwerken kunnen duren en of je je arts moet waarschuwen. Voor overleg over de bijwerkingen van medicatie kunt u altijd terecht bij onze praktijk, maar ook bij de apotheek. Ook kunt u uw bijwerkingen melden bij Lareb, daarmee draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen.

Geneesmiddelen meenemen op reis

Gaat u op reis gaat en gebruikt u medicijnen? Dan is het belangrijk om uw medicatie goed op orde te hebben. U kunt bij ons in de praktijk of bij de apotheek een medicatiepaspoort krijgen waarop alle medicatie staat die u gebruikt. Voor sommige medicijnen heeft u aanvullende papieren nodig om ze mee te mogen nemen naar het buitenland, zie ook de pagina ‘Naar het buitenland’.

Meer informatie over medicijnen

Aanvullende informatie over medicijnen kunt u vinden op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas. Mocht u dan nog vragen hebben; schroom niet om contact te zoeken met de praktijkassistente, praktijkverpleegkundige of huisarts.