Naar het buitenland

Voorkom ziekte op reis

Wanneer u op reis gaat zijn er soms extra voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat u ziek wordt. Denk aan reizigersvaccinaties of bepaalde medicijnen voor de bescherming van uw gezondheid. Daarom raden we u aan om minstens 6 tot 8 weken voor vertrek met uw voorbereidingen te beginnen. We denken graag met u mee en leggen uit waar u zoal aan moet denken.

Reizigersvaccinaties & medicatie

Als u een reis plant, is het verstandig na te denken over uw gezondheid in dat land. Dat geldt ook voor landen binnen Europa. U heeft vast wel eens gehoord over bepaalde infectieziekten die in Nederland niet (vaak) voorkomen. Ziekten zoals malaria, hepatitis of knokkelkoorts. Ziekten die u door besmet water, voedsel, seksueel contact, bloed of muggen kunt krijgen. Het is verstandig na te gaan of u daar een vaccinatie of medicijnen voor nodig heeft.

Op de website van de GDD kunt u nagaan wat er voor uw reis nodig is. U kunt bij de GGD een afspraak maken voor vaccinaties, maar u kunt vaccinaties ook via uw huisarts krijgen, als u weet wat er nodig is. Uw huisarts is zelf meestal niet op de hoogte van het actuele advies van uw reisbestemming en geen verantwoordelijkheid nemen voor inhoudelijk advies.

De zorgverzekering vergoedt de kosten van de vaccinatie niet, u krijgt van de GGD of huisarts daarom een rekening die u (per pin) moet voldoen.

Eigen geneesmiddelen meenemen op reis

Het is verstandig om tijdens uw reis een overzicht mee te nemen van de medicijnen die u gebruikt. De apotheek kan u dit overzicht geven.

Er zijn ook medicijnen die u niet zomaar mee mag nemen op reis. Bepaalde pijnstillers, ADHD- en slaap-medicatie bijvoorbeeld. Soms wordt dat er niet bij verteld, wanneer u zo’n middel voor het eerst krijgt. Op de website van het CAK kunt u vinden welke medicijnen u niet zomaar kunt meenemen naar uw bestemming. Voor deze medicijnen dient u bij het CAK een aanvraagformulier in te dienen voor een medicijnverklaring. Voor meer informatie hierover of als u twijfelt of een verklaring nodig is, kunt u terecht op de website van het CAK.

Ons advies is om op tijd te beginnen met de aanvraag van uw medicijnverklaring. Voor landen waarmee Nederland geen medicijnverdrag heeft, geldt dat nadat de handtekening van de huisarts gezet is, u het formulier voor toestemming moet opsturen naar het CAK. Als het formulier van het CAK terugkomt, moet u dit opsturen naar de ambassade van het land waar u naartoe reist. Dat kost bij elkaar best wat tijd, soms wel meerdere weken.

Overige tips bij voorbereidingen

Denk tijdens uw voorbereidingen ook aan het meenemen van praktische zaken, zoals:

  • Zonnebrandcrème
  • ORS (tegen uitdroging bij diarree)
  • Pleisters
  • Paracetamol